فهرست مطالب

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال پانزدهم شماره 1 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلا روفه گری *، محمدرضا احسانی، مریم میزانی، مهناز طبیبی آذر صفحات 5-14
    مقدمه
    در شمال غرب کشور به ویژه استان آذربایجان شرقی محصولی سنتی به نام کره نهره با محبوبیت بالا بین مصرف کنندگان تولید می شود که برخلاف تولید آن از خامه، از ماست برای تولید استفاده می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر روش تولید بر ویژگی های تغذیه ای کره و ارزیابی مقایسه ای این محصول با نوع صنعتی با تاکید بر فاکتورهای خطر ساز بیماری های قلبی عروقی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    نمونه های کره صنعتی و سنتی تهیه و پروفایل اسیدهای چرب و کلسترول با استفاده از کروماتوگرافی گازی تعیین و شاخص های آتروژنیک و ترومبوژنیک محاسبه شد. جهت بررسی تاثیر تغذیه با کره های تهیه شده، 40 عدد موش گونه ویستار به طور تصادفی به چهار گروه ده تایی شامل یک گروه شاهد با تغذیه عادی و سه گروه به ترتیب دریافت کننده کره صنعتی تخمیری، کره صنعتی غیر تخمیری و کره سنتی تقسیم بندی شدند. در پایان دوره تیمار 60 روزه، مقادیر سرمی کلسترول، تری گلیسیرید، LDL-C و HDL-C با روش رنگ سنجی مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    مطلوب ترین اندیس آتروژنیک و ترومبوژنیک، نسبت هیپوکلسترولمیک به هیپر کلسترولمیک و کلسترول در کره سنتی نتیجه گردید. این کره ها همچنین دارای مقدار بالاتری اسید لینولئیک کنژوگه بودند. در بررسی مدل بیولوژیکی، فاکتورهای لیپیدی سرمی در موش های تغذیه شده با کره سنتی نسبت به نمونه کنترل افزایش، اما در مقایسه با گروه مصرف کننده کره صنعتی کاهش یافته بودند.
    نتیجه گیری
    در مجموع ضمن تاکید بر کاهش مصرف کره در وعده های غذایی، این پژوهش نشان داد که امکان تعدیل اثرات نامطلوب و بالابودن اثرات سلامتی بخش کره با تغییر روش تولید مقدور می باشد.
    کلیدواژگان: اسید لینولئیک کنژوگه، اسیدهای چرب، کره، کلسترول
  • نگین احسانی، شهلا شهریاری *، رضا فامیل مومن صفحات 15-26
    مقدمه
    کاربرد راهکارهای جدید در بسته بندی به منظور حفظ خصوصیات کیفی و افزایش طول مدت نگهداری میوه های با ارزشی همچون توت فرنگی مورد توجه محققین بوده است.
    مواد و روش ها
    تاثیر استفاده از دو نوع بسته بندی مختلف توت فرنگی شامل (بسته بندی همزمان اتمسفر اصلاح شده به همراه نانو ذرات نقره و بسته بندی با نانو ذرات نقره) بر روی توت فرنگی مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزیابی خصوصیات کیفی توت فرنگی هر چهار روز یکبار و در مدت 16 روز انجام شد. شاخص های اندازه گیری شامل افت وزن، مواد جامد محلول، اسیدیته،pH ، سفتی بافت، میزان رنگ و تغییرات درصد گاز اکسیژن و دی اکسید کربن بود.
    یافته ها
    هر دو نوع بسته بندی مورد مطالعه طول مدت نگهداری توت فرنگی را نسبت به نمونه شاهد افزایش می دهد و بر شاخص های کیفی تاثیر مثبت داشته است. به طوری که افزایش سفتی بافت، کاهش وزن و درصد فساد مشاهده گردید. نمونه های مورد نظر از شاخص های حسی بهتری نسبت به نمونه شاهد برخوردار شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج تجربی به دست آمده نشان داد که، تاثیر بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده همرا ه با نانو ذرات نقره در مقایسه با نمونه شاهد در طول مدت نگهداری بیشتر بوده است به طوری که ماندگاری توت فرنگی از 4 روز به 16 روز افزایش یافت. این نوع بسته بندی توانایی بیشتری جهت حفظ خصوصیات کیفی توت فرنگی را دارا می باشد
    کلیدواژگان: اتمسفر اصلاح شده، بسته بندی، توت فرنگی، زمان نگهداری، نانونقره
  • اصلان عزیزی، عزیز همایونی راد، حمیده همایونی راد، سوسن هوشمندی، زهرا کسایی * صفحات 27-34
    مقدمه
    عملکرد تکنولوژیکی مخمر نانوایی ارتباط تنگاتنگی با قابلیت زنده مانی آن دارد. به منظور پیش بینی خصوصیات عملکردی مخمر نانوایی، مشاهده زنده مانی و تفکیک مخمرهای زنده از مخمرهای مرده در محیط تخمیر به روشی سریع و دقیق نیاز است.
    مواد و روش ها
    در این مقاله با انتخاب سه نمونه مخمرخشک فوری، از میکروسکوپ نوری اپی فلورسانس، 02/0% محلول رنگی FDA (فلورزین دی استات) و 1/0% اوانس بلو جهت مشاهده زنده مانی و از دستگاه گازوگرافی برای اندازه گیری قدرت تولید گاز مخمرها استفاده شد. تعداد واحدهای تشکیل دهنده کلنی توسط آزمون میکروبی تعیین شد. آزمون پخت نیز برای بررسی حجم و ارتفاع نان ها انجام گرفت.
    یاقته ها: مخمر A با بیشترین تعداد سلول سبز رنگ مشاهده شده توسط میکروسکوپ اپی فلورسانس (4/7±178)، بیشترین تعداد واحدهای تشکیل دهنده کلنی (cfu/mg1010×15)، بیشترین میزان گاز تولیدی (ml CO2/3h 9/1±3/163)، بیشترین حجم (cm303/10±2/132) و بیشترین ارتفاع نان ( cm35/0±72/4) را نشان داد. مخمر C با کمترین تعداد سلول های سبز (97/8±2/102)، کمترین تعداد واحدهای تشکیل دهنده کلنی (cfu/mg1010×12)، کمترین میزان گاز تولیدی (CO2/3h ml 6/1±67/139)، کمترین حجم ( cm321/6±33/108) و نیز کمترین ارتفاع نان ( cm3/0±81/3) را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند که رابطه مستقیم بین تعداد سلول های زنده مشاهده شده در آزمون رنگ آمیزی توسط میکروسکوپ نوری اپی فلورسانس، قدرت تولید گاز آنها و همچنین عملکرد نانوایی مخمر ساکارومایسس سرویسیا از منظر تکنولوژیکی وجود دارد. با استفاده از میکروسکوپ نوری اپی فلورسانس و محلول های رنگ آمیزی فوق به سادگی می توان قدرت تولید گاز مخمر مورد نظر را در محیط تخمیر پیش بینی کرد و بدین ترتیب می توان این روش را جایگزین روش های طولانی مدت تحقیقاتی کرد.
    کلیدواژگان: زنده مانی، قدرت تولید گاز، مخمر نانوائی، میکروسکوپ نوری اپی فلوروسانس
  • لیلا صداقت بروجنی *، محمد حجت الاسلامی، مریم قراچورلو صفحات 35-44
    مقدمه
    غلظت فلزات سنگین در روغن های گیاهی یک معیار مهم برای ارزیابی کیفیت روغن شامل تازگی، خواص نگهداری، ذخیره سازی و تاثیر آنها بر تغذیه و سلامت انسان می باشد. با توجه به تاثیر فلزات سنگین کم مقدار بر سرعت اکسیداسیون روغن، شناسایی آنها ضروری می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه غلظت فلزات سنگین شامل سرب، کادمیوم، جیوه، آرسنیک در مراحل مختلف تصفیه روغن سویا بررسی شد. فلزات سنگین در نمونه های روغن با استفاده از دستگاه جذب اتمیک اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مهمترین فرآیند در حذف آرسنیک از روغن مربوط به مرحله خنثی سازی است که 60 درصد کل آرسنیک خروجی از روغن را شامل می شود. بیشترین حذف جیوه مربوط به مرحله اضافه کردن گیرنده های فلزات و آنتی اکسیدان ها است که احتمالا مربوط به چلاته کردن اسیدسیتریک می باشد. قسمت اعظم سرب در مرحله خنثی سازی به علت ایجاد صابون نامحلول از روغن در مرحله سانتریفوژ کردن خارج شده است. همچنین مرحله خنثی سازی تاثیر قابل توجهی در حذف کادمیوم از روغن داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های فوق می توان دریافت که مراحل خنثی سازی و اضافه کردن آنتی اکسیدان ها و گیرنده های فلزات دو مرحله مهم در حذف فلزات سنگین از روغن می باشد.
    کلیدواژگان: جذب اتمی، روغن سویا، فلزات سنگین، مراحل تصفیه
  • عبدالله انصاری اردلی، بهاره شعبانپور، معظمه کردجزی *، سیدمهدی اجاق، آریا باباخانی لشکان صفحات 45-56
    مقدمه
    محققین همواره به دنبال راهکارهایی برای حفظ کیفیت ماهیان هستند. در این تحقیق نیز اثرات استفاده از دو نوع بسته بندی (معمولی و تحت خلاء) و افزودنی شامل عصاره پونه کوهی و سدیم تری پلی فسفات 2 درصد به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر بر کیفیت فیله بدون پوست ماهی قزل آلای رنگین کمان طی 6 ماه نگهداری در 18- درجه سانتی گراد به صورت ماهانه مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق شامل 5 گروه بود. نمونه برداری در زمان صفر و ماه های 1، 2، 3، 4، 5 و 6 به منظور تعیین تغییرات برخی پارامترهای شیمیایی (تیوباربیتوریک اسید، اسیدهای چرب آزاد و ظرفیت نگهداری آب)، حسی و آنالیز بافت انجام شد.
    یافته ها
    نتایج آزمایشات شیمیایی، بیانگر عملکرد بهتر بسته بندی معمولی همراه با سدیم تری پلی فسفات و ترکیب آن با پونه کوهی در کاستن از اندیس تیوباربیتوریک اسید، همچنین تاثیر خوب آنها و بسته بندی تحت خلاء در میزان کاهش اسیدهای چرب آزاد نسبت به نمونه شاهد بود. میزان آبچک حاصل از فیله ماهی در گروه سدیم تری پلی فسفات کمتراز گروه ترکیب بود. گروه های سدیم تری پلی فسفات، ترکیب و تحت خلاء در فاکتورهای تیوباربیتوریک اسید، اسیدهای چرب آزاد و ظرفیت نگهداری آب نسبت به گروه شاهد و پونه کوهی بهتر بودند (05/0>p) و از لحاظ ارزیابی حسی نیز این 3 گروه افت کیفی کمتری نسبت به گروه پونه کوهی و شاهد داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق حاضر، استفاده از پلی فسفات به عنوان افزودنی همراه با بسته بندی تحت خلاء و نگهداری در دمای 18- درجه سانتی گراد تا مدت زمان 6 ماه، در حفظ کیفیت فیله قزل آلای رنگین کمان موثر بوده و توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: افزودنی، اکسیداسیون، بسته بندی، قزل آلای رنگین کمان
  • آرش صادقی، ماندانا غلامی * صفحات 57-64
    مقدمه
    سیر سطوح آنتی اکسیدان بدن را افزایش می دهد. دفاع آنتی اکسیدانی بدن می تواند فشار اکسایشی و آسیب به سلول ها را کاهش دهد. هدف از این پژوهش، بررسی اثرات مکمل یاری کوتاه مدت سیر بر ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و مالون دی آلدهید سرم مردان فعال پس از تمرین برونگرا می باشد.
    مواد و روش ها
    20 مرد سالم ورزشکار (با سن±3: 24 سال، شاخص توده بدن: 3/1 ± 4/24 kg.m-2 و حداکثر اکسیژن مصرفی: 2/3 ± 1/49ml/kg/min) به صورت تصادفی در دو گروه همگن تجربی (مصرف روزانه 700 میلی گرم کپسول) و کنترل ( دارونما) جایگزین شدند که کپسول دکستروز برای 4 هفته مصرف کردند. نمونه خونی اولیه قبل از شروع مکمل یاری و دوم بعد از مکمل یاری چهار هفته ای سیر و سوم، بعد از فعالیت برونگرا (45 دقیقه دویدن که به صورت 9 ست 5 دقیقه ای با 80 درصد اکسیژن مصرفی با شیب منفی 10% و میان هر ست 2 دقیقه ریکاوری فعال با شیب صفر) گرفته شد. پارامترها با استفاده از آنالیز واریانس مکرر و بونفرونی در سطح معنی داری a=0.05تجزیه و تجلیل شدند.
    یافته ها
    مکمل یاری چهار هفته سیر در حالت پایه باعث افزایش معنی دار ظرفیت ضداکسایشی تام (P<0.05) سرمی شد اما بعد از دویدن روی سراشیبی در هر دو گروه کاهش پیدا کرد. مکمل یاری سیر اثری بر مالون دی آلدهید (P>0.05) سرمی نداشت. بنابراین دو گروه تفاوت معنی داری نداشتند اما بعد از دویدن روی سرازیریدر هر دو گروه افزایش پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    مکمل یاری سیر از طریق افزایش ظرفیت ضد اکسایشی تام می تواند از آسیب فشار اکسایشی پس از انجام فعالیت برونگرا در مردان فعال بکاهد.
    کلیدواژگان: تمرین برونگرا، رادیکال آزاد، ظرفیت ضداکسایشی، مکمل یاری سیر
  • یعقوب ایرانمنش *، حسن جهانبازی گوجانی صفحات 65-72
    مقدمه
    گونهبلوط بخش عمده ای از جنگل های زاگرس را به خود اختصاص داده است. میوه این گونه دارای خواص تغذیه ای فراوانی است که آشنایی با آن می تواند نقش مهمی در اقتصادی کردن جنگل ایفا نماید. این تحقیق با هدف بررسی ویژگی های تغذیه ای میوه و به ویژه روغن استخراج شده از آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق بر روی میوه بلوط ایرانی انجام شد. به این منظور در منطقه دره گرم شهسوار شهرستان لردگان در استان چهارمحال و بختیاری تعداد 14 درخت بلوط ایرانی در دو فرم رویشی دانه زاد و شاخه زاد به طور تصادفی در کلاسه های قطری مختلف انتخاب شدند. از هر درخت تعداد 30 عدد میوه از قسمت های مختلف درخت تهیه شد. میوه ها به صورت جداگانه برای اندازه گیری عناصر تغذیه ای و استخراج روغن به آزمایشگاه منتقل و عناصر غذایی (میکرو و ماکرو) موجود در قسمت های مختلف بذر نیز اندازه گیری شد. استخراج روغن با استفاده از روش سوکسله انجام شد.
    یافته ها
    از بین عناصر پر مصرف، نیتروژن، پتاسیم و کلسیم و از بین عناصر کم مصرف، آهن و منگنز به ترتیب بیشترین عناصر موجود در میوه بلوط ایرانی هستند. مقدار متوسط روغن میوه بلوط ایرانی 89/0 ± 56/8 درصد است. ساختار اسید چرب روغن بلوط ایرانی عمدتا حاوی اسیدهای چرب معمول در روغن های گیاهی است که از آن جمله می توان به انواع اسیدهای چرب تک غیراشباع (به خصوص اسید اولئیک 4/49 درصد)، چند غیراشباع (به خصوص اسید لینولئیک 5/26 درصد) و اشباع (به ویژه اسید پالمیتیک 1/19 درصد) اشاره کرد.
    نتیجه گیری
    میوه بلوط ایرانی دارای ارزش تغذیه ای بوده و از درصد قابل توجهی روغن با ارزش غذایی بالا برخوردار است. بنابراین می توان با برنامه ریزی صحیح در زمینه تولید روغن از میوه درختان جنگلی بلوط غرب کشور، زمینه اشتغال و ایجاد درآمد برای روستائیان جنگل نشین فراهم نمود.
    کلیدواژگان: روغن، عناصر غذایی، میوه بلوط
  • فائزه حشمدار راوری، سیدعلی یاسینی اردکانی * صفحات 73-86
    مقدمه
    در میان انواع فناوری های بسته بندی فعال موجود، بسته بندی ضدمیکروبی زمینه ای است که به تازگی روی آن تحقیقات بیشتری متمرکز شده است. استفاده همزمان از نانوذرات و مواد ضدمیکروب در بسته بندی غذا راهکاری جدید است. این تحقیق با هدف ساخت یک بیوفیلم بر پایه نانوکامپوزیت حاوی نانوذرات نشاسته، نانوذرات سلولز و عصاره سیر انجام گرفت که هم ویژگی های تجزیه پذیری و هم خاصیت ضدمیکروبی داشته باشد.
    مواد و روش ها
    عصاره سیر از سیر تازه تهیه و بعد نانوذرات سلولز و نشاسته به روش شیمیایی سنتز گردید. برای تعیین ویژگی های نانوذرات نشاسته و سلولز، تصویربرداری میکروسکوپ الکترونی روبشی به کار رفت. با افزودن مخلوط سه ماده فوق بر روی پلیمر پلی اتیلن یک بیوفیلم تهیه شد که از نظر خاصیت ضدمیکروبی بر علیه دو باکتری، یک مخمر و یک کپک به تنهایی و در حضور شیر تا 6 هفته بررسی شد. داده ها با تست آماری t-test مقایسه شدند. معیار 05/0p< برای تعیین معنی داری اختلاف داده ها بکار رفت. آنالیزهای آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.
    یافته ها
    بیوفیلم تهیه شده بر روی اشریشیا کلای بالاترین خاصیت ضدمیکروبی را داشت (با قطر هاله عدم رشد حدود 5/8 سانتی متر اطراف بیوفیلم). اثر ضدمیکروبی بیوفیلم سنتز شده در حضور شیر آلوده (بعنوان مدل بسته بندی شیر) به طور معنی داری نسبت به کنترل، که حاوی هیچ گونه بیوفیلمی نبود، بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    با نانوذرات نشاسته، سلولز و عصاره سیر که روی یک پلیمر قرار می گیرند می توان بیوفیلم ضدمیکروبی مناسبی تهیه نمود. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند رویکرد جدیدی به سوی استفاده از بسته بندی های فعال ضدمیکروبی در صنایع غذایی جهت بهبود کیفیت، ایمنی و کاهش زباله های حاصل از غذا بحساب آید.
    کلیدواژگان: آلیسین، بیوفیلم، پلیمر، شیر، نانوذرات نشاسته، نانوذرات سلولز
  • سمانه باجلان، امیرفرخ مظاهری *، تکتم مستقیم صفحات 87-100
    مقدمه
    سیب یک ماده غذایی با محتوای مواد مغذی منحصر به فرد و دارای اثرات تغذیه ای و درمانی متعددی می باشد که در غنی سازی فراورده های غذایی مختلف به کار گرفته شده است. این تحقیق با هدف تعیین درصد بهینه استفاده از آب سیب در تهیه ماست و افزایش اثرات و خواص سلامت بخش این فراورده لبنی مفید و محبوب انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش، تاثیر افزودن سطوح مختلف آب سیب (صفر، 5، 10 و 15 درصد) به شیر ماست سازی با سطوح مختلف ماده خشک (10، 12 و 14 درصد)، بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، آب اندازی و ماده جامد کل)، جریانی (ویسکوزیته) و حسی ماست در دوره نگهداری (14 روز) بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج بیانگر کاهش pH و افزایش اسیدیته در تمامی نمونه ها طی مدت نگهداری بود. اختلاط آب سیب تاثیر معناداری (05/0p<) بر کلیه ویژگی های فیزیکوشیمیایی نمونه های ماست داشت. همچنین نتایج بیانگر تاثیر معنادار (05/0p<) میزان آب سیب بر ویسکوزیته نمونه های ماست بود. ارزیابی حسی نشان داد، اگرچه با افزایش سطح آب سیب (از 10 به 15 درصد) امتیازهای حسی کاهش یافت اما فرایند تخمیر بخوبی طعم و بوی فراوره نهایی را بهبود داد و بطور موفقیت آمیزی طعم سیب را پوشاند، بطوریکه آب سیب (A)، ماده خشک شیر (B) و درجه دوم آب سیب (A2) تاثیر معناداری بر ویژگی های حسی نمونه ها داشتند (05/0p<).
    نتیجه گیری
    در بین تیمارها، تیمار حاوی مقادیر بینابینی از دو متغیر (92/9% آب سیب و 12% ماده خشک شیر) بعنوان بهترین تیمار با دارا بودن بالاترین امتیاز حسی قابل ذکر می باشد.
    کلیدواژگان: آب سیب، جریانی، حسی، فیزیکوشیمیایی، ماست
  • هادی باقری *، عبدالستار عوض صوفیان، مهران اعلمی صفحات 101-109
    مقدمه
    با توجه به نیاز تغذیه ای بیماران سلیاکی به یک رژیم غذایی فاقد گلوتن، مطالعه در مورد تولید و بهبود محصولات بدون گلوتن افزایش یافته است. با توجه به برخی از مشکلات کیفی مانند حجم پایین و بافت ضعیف در محصولات بدون گلوتن نظیر کیک برنجی، استفاده از ترکیبات بهبود دهنده مانند هیدروکلوئیدها که خواص ویسکوالاستیک گلوتن را شبیه سازی می کنند، ضروری به نظر می رسد. از آنجا که گلوتن به عنوان یک ترکیب ویسکوالاستیک شناخته می شود و با توجه به عدم حضور گلوتن در کیک برنجی و استفاده از هیدروکلوئید ها که منجر به تغییر خصوصیات ویسکوالاستیک خواهد گردید، بنابراین مطالعه رفتار ویسکوالاستیک کیک برنجی بدون گلوتن حاوی هیدروکلوئید ها ضرروری به نظر می رسد.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه اثر صمغ های گوار و زانتان بر خصوصیات ویسکوالاستیکی کیک برنجی بدون گلوتن با استفاده از آزمون رهایی تنش مورد مطالعه قرار گرفت و سپس توسط دو مدل پلک- نورمند و ماکسول تعمیم یافته مورد مدل سازی قرار گرفت. آنالیز آماری داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و به منظور مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن در سطح 5 درصد استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش غلظت صمغ های گوار و زانتان، مقدار F0،K1،K2و پارامتر های مدل ماکسول کاهش یافت. این بدین معنی است که با افزودن صمغ گوار و زانتان نرخ کاهش نیروی اولیه افزایش یافت، بنابراین رفتار کیک حاوی صمغ، بیشتر متمایل به رفتار شبه مایع می باشد. با توجه به SSEو R2 مدل می توان بیان کرد که مدل پلگ- نورمند نیز می تواند به شکلی مناسب رفتار تنش ویسکوالاستیک کیک بدون گلوتن را در طول زمان توجیه نماید اما نسبت به مدل ماکسول از اعتبار پائین تری برخوردار است.
    نتیجه گیری
    خصوصیات ویسکوالاستیکی کیک بدون گلوتن حاوی صمغ گوار و زانتان بهبود یافته و رفتار کیک حاوی صمغ متمایل به رفتار شبه مایع گردید.
    کلیدواژگان: خصوصیات ویسکوالاستیک، صمغ گوار، کیک بدون گلوتن، مدل ماکسول تعمیم یافته، مدل پلگ، نورمند
|
  • L. Roufehgari Nejad *, M.R. Ehsani, M. Mizani, M. Tabibi Azar Pages 5-14
    Introduction
    In the Northwest part of Iran, a traditional product with high popularity among consumers is produced and is named “Nehre Butter”. This study is concerned to evaluate and compare the nutritional characteristics of this product with the industrial products, with a particular emphasis on the risk factors for cardiovascular disease.
    Materials And Methods
    Industrial and traditional butter samples were prepared and fatty acid profile and cholesterol content were measured using gas chromatography and atherogenic and thrombogenic indexes were calculated. In order to investigate the effect of feeding prepared butters, 40 Wistar rats were randomly divided into four groups of ten, including one control group and three groups were treated with fermented cream butter, non-fermented cream butter and traditional butter respectively. The end of the sixty days treatment period, serum cholesterol, triglycerides, LDL-C and HDL-C were measured using colorimetric methods.
    Results
    The most favourable thrombogenic and atherogenic indexes, hypercholesterolemic/ hypocholesterolemic ratio and cholesterol content were found in the traditional butter. The traditional butter also showed a high percentage of conjugated linoleic acid. In the case of the biological model survey, serum lipids were higher in the traditional butter fed rats as compared to the control, but lower than cream butter fed groups.
    Conclusion
    This study showed that the traditional butter due to its mild effects on health in comparison with the industrial ones is recommended, although moderate consumption is advised.
    Keywords: Butter, Cholesterol, Conjugated Linoleic Acid, Fatty Acid
  • N. Ehsani, Sh. Shahriari *, R. Famil Momen Pages 15-26
    Introduction
    The application of new approaches for packaging valuable fruits such as strawberry has become an attractive research subject. These approaches are used to keep the fruits properties at high quality by increasing storage time.
    Materials And Methods
    In this study, two different packing methods (Modified Atmosphere Packaging (MAP) using gas mixture (10% O2, 15% CO2, 75% N2) and Nano Silver Particles were employed. The impact of using these methods on the validity of storage time has been studied. The strawberry packaging using Nano Sliver Particles has been analyzed during 16 days in the poly-ethylene covers with the thickness of 40 microns at the temperature of 50°C. The measures used in the experiments consisted of weigh loss, solid particles in solutions, acidity, pH, fruit tissue hardness, color and the weight percentage of the O2 and CO2 existed in the package.
    Results
    The results of the two methods on the qualitative properties of strawberry at 5°C and at different time intervals (i.e. 4, 8, 12 and 16 days) indicated that both methods increased the shelf life of the fruit regards to improved sensory characteristics.
    Conclusion
    The experimental results illustrated that both introduced packaging approaches increased the storage time. The experimental data also indicated that the qualitative characteristics of strawberry, namely fruit color and tissue hardness have increased by using the presented approaches.
    Keywords: Modified Atmosphere, Nano Silver Particles, Packaging, Shelf Life, Strawberry
  • A. Azizi, A. Homayouni Rad, H. Homayouni Rad, S. Hoshmandi, Z. Kasaei * Pages 27-34
    Introduction
    Technological performance of Bakery’s yeast is closely related to its viability. In order to predict the performance of baker's yeast, observations concerned with accurate and fast detection of viable and nonviable yeast in the fermentation environment is essential.
    Materials And Methods
    In this study, three samples of instant dry yeast were investigated by epifluorescence light microscopy (EFLM) using 0.02 % FDA and 0.1% Evans blue. Gasograph apparatus was employed to measure CO2 produced by the Saccharomyces cerevisiae during fermentation. Microbial tests were carried out in order to count the number of yeasts colonies formed. Bread volume and height were assessed after baking process.
    Results
    Baker’s yeast (A) had the highest number of green cells (177.8±7.36) and baker’s yeast (C) had the lowest number of green cells (102.2±8.97). The number of yeast colonies formed in baker’s yeast (A) was the highest (15×1010 cfu/mg) while the bakery’s yeast (C) was the least (12×1010 cfu/mg). Gasograph test showed that baker’s yeast (A) produced the highest amount of CO2 (163.3± 1.9 ml CO2/3h) and bakery’s yeast (C) produced the lowest amount during fermentation process (139.67±1.6 ml CO2/3h). Bread (A) produced the highest volume (132.22±1.0 cm3) and height (4.72±0.35 cm) while bread (C) had the lowest volume (108.33±6.21 cm3) and height (3.81± 0.3 cm).
    Conclusion
    The tests concerned indicated that high survivability and bioactivity of bakery’s yeast leads to more production of CO2 and higher volume and height of bread. The results showed a direct correlation between the percentage of live yeasts and ability of CO2 production. Utilization of EFLM can help to predict the bakery yeast bioactivity without the need for baking tests.
    Keywords: Bakery Yeast, Epifluorescence Light Microscopy, Gassing Power, Viability
  • L. Sedaghat Boroujeni *, M. Hojjatoleslamy, M. Gharachorloo Pages 35-44
    Introduction
    Heavy metals are important elements in the oil quality and determine the freshness, shelf life, storage ability and also affect the human health nutritionally. Therefore determination of heavy metals due to their effect concerned with the rate of oxidation is quite essential.
    Materials And Methods
    In this study, concentrations of heavy metals including Lead, Cadmium, Mercury and Arsenic during different stages of soya bean oil refining were studied using atomic absorption spectrometry.
    Results
    The results indicated that the most common stage in Arsenic reduction is the neutralization stage that eliminates 60% of the total Arsenic content. The main stage in Cadmium reduction is the deodorization that reduces 40% of the initial Cadmium. Major part of Mercury reduction is concerned with metal scavenger addition that is referred to chelating activity of citric acid that might be added during bleaching and deodorization stages. Neutralization has separation role and causes the reduction of lead as soap.
    Conclusion
    The results showed that neutralization and the addition of scavengers are the main parts in heavy metals reduction.
    Keywords: Atomic Absorption, Heavy Metals, Soybean Oil, Stages of Refinement
  • A. Ansari Ardeli, B. Shabanpour, M. Kordjazi *, S.M. Ojagh, A. Babakhani Lashkan Pages 45-56
    Introduction
    Researchers are always looking for ways to maintain the food quality. In this study the effects of two types of packing (Conventional and Vacuum) and additives that contain oregano extract and sodium tripolyphosphate (2%) individually and in combination, were investigated on the quality of rainbow trout fillets without skin during 6 months of storage at -18 ° C.
    Materials And Methods
    This survey consisted of five treatments. Sampling were performed at 0 and 1, 2, 3, 4, 5 and 6 months to determine some chemical (thiobarbituric acid, free fatty acid and water holding capacity), sensory and tissue analyses.
    Results
    Chemical examination of the samples indicated that conventional packing containing sodium tripolyphosphate and additive mixture with oregano had better performance in reducing thiobarbituric acid as well as good effect concerned with vacuum packing in respect of free fatty acids reduction as compared to the control. Dripping in tripolyphosphate treatment was lower than additive mixture. Treatment concerned with sodium tripolyphosphate indicated better results regarding sensory characteristics as compared to the treatment with added oregano extract and control.
    Conclusion
    The application of polyphosphate as an additive in vacuum packaging might be regarded as an effective method to maintain the quality of rainbow trout fillets stored at -18°C for 6 months.
    Keywords: Additives, Oxidation, Packaging, rainbow trout
  • A. Sadeghi, M. Gholami * Pages 57-64
    Introduction
    Garlic increases the antioxidant levels of the body. The antioxidant defensive system in the body can reduce the oxidative stress and reduces the damage to the cells. The aim of this study is to investigate the effects of short-term supplementation of garlic on the total anti-oxidative capacity, malondialdehyde serum in active men after eccentric exercise.
    Materials And Methods
    Twenty healthy athlete males (age of 24 ± 3 years, body mass index of 24.4±1.3 kg.m-2, and VO2 max of 49.1±3.2 ml/kg/min) were randomly assigned to two equal groups: experimental (daily intake of 700 mg garlic capsules) and control (placebo) groups who used dextrose capsules for four weeks. The blood samples were taken at baseline, after completing a four-week period supplementation and after eccentric exercise (45 minutes of running with 9 set of 5-minutes with 80% oxygen consumption and 10% with a negative slope between each set of 2 minute active recovery with zero slopes). The parameters were analyzed using repeated measure ANOVA, Bonferroni, with a significance level of a=0.05.
    Results
    Garlic supplementation for four weeks increased the total antioxidant capacity in the pre exercise (P
    Conclusion
    Garlic supplementation might reduce oxidative stress damage by increasing of TAC after eccentric exercise in active men.
    Keywords: Antioxidant Capacity, Eccentric Exercise, Free Radicals, Garlic Supplementation
  • Y. Iranmanesh *, H. Jahanazi Goujani Pages 65-72
    Introduction
    Oak treescover a vast area of Zagros forests. Acorn has numbers of nutritional characteristics and might be regarded as a good source of nutrition. The aim of this study is to describe the nutritional characteristics and physicochemical properties of acorn oil.
    Materials And Methods
    This research was carried out in Chaharmahal and Bakhtiari province. Fourteen trees were selected randomly, in different diameter classes in two groups of single stem trees and coppice shoots. Thirty acorns were harvested from each tree and dried in an oven at 80 °C for 2 days. The nutritional elements of the seed were measured and the oil was extracted by light petroleum ether employing soxhlet aparatus.
    Results
    The results indicated that nitrogen was present at high concentration followed by some elements namely Potassium, Calcium, Iron and Manganese in respective decreasing order. The oil concentration of the fruit accounted for 8.56% and the fatty acid profile of the fatty acid of the oil indicated that the predominant fatty acid was the monounsaturated fatty acid (Oleic 49.4%) followed by polyunsaturated and saturated fatty acids in respective decreasing order.
    Conclusion
    Acorn of Persian Oak is important nutritionally and the oil contains an appreciable concentration of unsaturated fatty acids. Therefore, good management concerned with acorn harvesting and oil production might be required and essential.
    Keywords: Acorn, Nutrition element, Oil, Persian Oak
  • F. Hashamdar Ravari, S. A. Yasini Ardakani * Pages 73-86
    Introduction
    Antimicrobial packaging is a new trend among various active packaging strategies with greater research focus in recent years. The concomitant use of nanoparticles and antimicrobial materials in food packaging is a new approach. Therefore, this study aimed at making a biofilm based on nanocomposites containing starch and cellulose nanoparticles in addition to garlic extract, which combines degradability and antimicrobial activity.
    Materials And Methods
    Garlic extract was extracted from fresh raw garlic and nanoparticles of cellulose and starch were synthesized biochemically. Scanning electron microscopy was used for characterization of the nanoparticles of cellulose and starch. By adding a mixture of three above materials to polyethylene polymer, a biofilm was prepared and its antimicrobial activity against two species of bacteria, yeast and mold was evaluated alone and in the presence of milk up to 6 weeks. Data were compared using student t-test.
    A P value of
    Results
    The biofilm showed its greatest antimicrobial effects on E. coli (With an inhibition diameter of approximately 8.5 cm around the biofilm). Antimicrobial properties of biofilm in the presence of contaminated milk (As the packaging model of milk) were significantly higher in comparison to the control without any biofilm.
    Conclusion
    It is possible to have a suitable antimicrobial biofilm by using nanoparticles of starch, cellulose and garlic extract. The findings of the current study suggest a new approach for food packaging industries toward the use of biodegradable active packagings which ultimately lead to quality improvement, food safety and decrease in the amount of waste.
    Keywords: Allicin, Biofilm, Cellulose Nanoparticle, Milk, Polymer, Starch Nanoparticle
  • S. Bajelan, A. F. Mazaheri *, T. Mostaghim Pages 87-100
    Introduction
    Apple is a unique fruit with valuable nutritional and health effect properties and has been employed in various food products and formulations. The aim of this project is to optimize the concentration of apple juice in yogurt.
    Materials And Methods
    The effect of different concentrations of apple juice (0, 5, 10 and 15 percent) to the milk to be used for yogurt making with different concentrations of dry matter (10, 12, 14 percent) on physicochemical and sensory properties during fourteen days of maintenance were investigated.
    Results
    The results indicated decreases in the pH with increasing acidity in all the cases during storage. Incorporation of apple juice had significant effect (p
    Conclusion
    Among the treatments, the one with intermediate values of the two variables was selected as the best treatment with the highest sensory scores.
    Keywords: Apple Juice, Flow, Physicochemical, Sensory, Yogurt
  • H. Bagheri *, A. Avazsufiyan, M. Alami Pages 101-109
    Introduction
    Regarding the nutritional need for Celiac patients to use gluten-free diet, studies concerned with production to improve gluten-free products have been increased. The application of some ingredient as hydrocolloids is necessary due to low volume and weak texture in gluten-free products such as rice cake. This study is concerned with the application of hydrocolloids and its effect on the viscoelastic behavior of gluten-free rice cake.
    Materials And Methods
    The effect of guar and xanthan gums on viscoelastic properties of gluten-free rice cake using stress relaxation test has been investigated followed by modeling and fitting the experimental date using tow Peleg- Normand and extended Maxwell models.
    Results
    The results showed that F0, K1, K2 and Maxwell model parameters decreased by increasing guar and xanthan gums. Therefore by adding guar and xanthan gums, the initial decay rate was decreased. According to SSE and R2 models it might be stated that the Peleg- Normand model can justify the stress Viscoelastic behavior in gluten-free cake as versus the time.
    Conclusion
    The application of guar and xanthan gums has improved the gluten-free cake considerably.
    Keywords: Gluten Free Cake, Guar Gum, Maxwell Model, Peleg, Normand Model, Viscoelastic Properties